Yatay Geçiş

Üniversitemiz ve Daire Başkanlığımız internet sayfalarında yayınlanan duyuruda yatay geçiş başvuru ve değerlendirme takvimi yayınlanmaktadır. Duyuru sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

Yatay geçiş başvuru ve değerlendirme koşullarına yayınlanan duyuruların olduğu sayfadan veya sitemizdeki Mevzuat'lar sayfasındaki yönergeden ulaşabilirsiniz.

  • Kurum içi yatay geçiş: Üniversitemiz öğrencilerinin aynı düzeydeki diğer diploma programlarına geçiş türüdür. Sadece Üniversitemiz öğrencileri başvurabilir.
    • Kurumlar arası yatay geçiş: Bir üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü veya vakıflar tarafından bir üniversiteye bağlı olmaksızın kurulan meslek yüksekokullarından Ondokuz Mayıs Üniversitesindeki eşdeğer eğitim veren fakülte, yüksekokul veya bölüme yapılan geçiş türüdür. Farklı kurumlarda öğrenim gören öğrenciler başvuru yapabilir. Kurumlar arası yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde öğrencinin YKS puanı ve GANO'su yönergede belirtilen formüle göre hesaplanarak sıralama yapılır.
    • Ek Madde-1 yatay geçiş: Öğrenim gördüğünüz üniversiteye yerleştiğiniz yıl aldığınız ÖSYM sınav puanları ile başvuru yapabileceğiniz geçiş türüdür. Hem diğer üniversite öğrencileri hem de üniversitemiz öğrencileri başvuru yapabilir.

Ek Madde-1 kapsamında yapılacak yatay geçiş başvurularında öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği programın taban puanına eşit ya da yüksek olması durumunda herhangi bir başarı şartı aranmaz. Detaylı bilgi ve diğer koşullar Yükseköğretim Kurulu internet sitesinde yayınlanan "Güz ve Bahar Dönemi Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri"nde yer almaktadır.

Kurumlararası yatay geçiş başvurusu yapabilmek için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının; önlisans programları için 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.00; lisans programları için 100 üzerinden en az 70 veya 4 üzerinden en az 2.50, Tıp Fakültesi öğrencileri için ise 100 üzerinden en az 70 veya 4 üzerinden en az 2,91 olması gerekmektedir.

Ortalama şartını sağlayan öğrencilerin başarısız dersleri olması başvurularının değerlendirilmesine engel değildir.

Başvuru için sisteme yüklenecek evraklar yapılan duyuruda ilan edilmektedir. Başvuru yapacağınız dönem yayınlanan duyuruyu inceleyerek gerekli evrakları öğrenebilirsiniz.

Üniversitemize yatay geçişle kayıt hakkı kazanıp, kayıt yaptırmamanız durumunda herhangi bir sorun olmayacaktır. Belirtilen süre sonunda kayıt yaptırmamanız halinde kayıtlı olduğunuz üniversitede öğreniminize devam edebilirsiniz.

Hazırlık sınıfı okuyan ve Ek Madde-1 kapsamında merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapmak isteyen adaylar, transkriptleri olmadan da başvuru yapabilirler. Ek Madde-1 kapsamında yapılan yatay geçiş başvurularında öğrencinin GANO'su değerlendirme aşamasında etkili değildir.

Farklı üniversitelere yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. Birden çok yere kayıt hakkı kazanmanız durumunda, öğrenim görmek istediğiniz üniversiteye kaydınızı yaptırarak eğitiminize devam edebilirsiniz.

Bursunuzun devri veya kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgiye ulaşmak için burs aldığınız kurumla iletişim kurmanız gerekmektedir.

Üniversitemizden başka bir üniversiteye geçiş yapacak öğrenciler, istenen belgeleri UBYS öğrenci bilgi ekranından veya öğrenim gördükleri fakülte/yüksekokuldan temin edebilirler.

Kontenjan tablosunda yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı bulunan programlara yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz.

Yurt dışı öğrenci kontenjanı olduğu belirtilen programlara yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz.